Pagrindiniai natūralaus, rankų darbo muilo ir pramoninių būdu pagamintų muilų bei prausiklių skirtumai



Tų skirtumų gali būti daug ir įvairių, bet pagrindinius trumpai pabandysim aptarti čia.
Natūralios gamybos proceso metu muilo gabalėlyje sujungiamas šarmas, vanduo ir įvairūs aliejai, žolelės, moliai, šilkas, medus, eteriniai aliejai, kt. ekstraktai. Gamybos procesas beveik nepakitęs nuo seniausių laikų. Vienintelis skirtumas tik tai, kad seniau šarmas buvo gaunamas iš pelenų, o šiais laikais jis dar saugesnis, švaresnis su patikimu ir patikrintu ph gaminamas laboratorijose. Naudojant tokį šarmą galima tiksliau apskaičiuoti muilo receptą ir pagaminti itin švelnų muilą. Natūralus rankų darbo muilas, kitaip nei pramoninis, po pagaminimo brandinamas 4-8 savaites, o kartais net 6 mėnesius. Pramoninio muilo gamyboje naudojami odai nedraugiški, gamybos kaštus taupantys priedai, kurie leidžia išvengti brandinimo laikotarpio. Brandinimo laikotarpis reikalingas tam, kad šarmas su aliejais sureaguotų iki galo ir galutiniame produkte jo nebeliktų. Šis procesas vadinamas saponifikacija. Jo galutinis produktas – natūralus švelniai prausiantis muilo gabalėlis. Tokio gaminio sudėtyje yra paliktas papildomas kiekis vertingųjų aliejų (tokių kaip sviestmedis, avokadų aliejus, kakavos sviestas ir pan.), bei paliekamas natūraliai susidaręs glicerinas.
Glicerinas, siekiant daugiau uždirbti, iš pramoniniu būdu gaminamų muilų yra pašalinamas. Ši odą drėkinanti medžiaga plačiai naudojama kosmetikos pramonėje. Todėl iš muilo išimtas vertingas priedas-glicerinas panaudojamas, pavyzdžiui, kremų, dantų pastų, kosmetinių kaukių ir pan. gamyboje. Taip pasiekiamas didžiausias galimas pelningumas, t. y. nusiprausus su "nepilnavertišku", odą džiovinančiu gaminiu, jums, žinoma, už papildomą mokestį, būtinai reikės įsigyti odos riebalinį ir drėgmės sluoksnį atstatantį kremą, kuriame bus panaudotas tas pats glicerinas, už kurį sumokėsite dar kartą.
Čia pravartu stabtelėti ir atkreipti dėmesį, jog būtent dėl tos priežasties, jog natūraliame muile paliekamas natūraliai susidaręs glicerinas ir papildomas kiekis augalinių aliejų (tokių naudingų jūsų odai), reiktų pasirūpinti tinkamu muilo laikymu. Muiliukas bus skalsesnis, tarnaus ilgiau ir bus estetiškas, jei jį laikysite sausai, t. y. jūsų muilinės dugne bus skylutės vandeniui nubėgti.
Natūralus muilas negali būti krištoliniai permatomas, iš tolo per 2 metrus skleisti kvapą gniaužiančius melionų ar alyvų aromatus bei akį linksminti ryškiomis fluorescensinėmis spalvomis. Tiesa, gamtoje apstu natūralių dažiklių, tokių, kaip chlorofilas, šaltalankiai, įvairūs moliai, ochros ir kt. mineralinės iškasenos. Tačiau jie brangūs, brangesni nei susintetinti jų pakaitalai. Todėl naudojami retai. Taip pat gamta dosni ir natūraliais kvapais. Dažniausiai tam naudojami eteriniai aliejai. Tai labai malonūs, švelnūs ir net naudingi kvapai, kurie teigiamai veikia ne tik fiziologiškai bet ir emocionaliai. Eteriniai aliejai yra brangūs, jų išgavimas santykinai yra nedidelis, ir dar reikia žinoti tai, kad natūralaus kvapo sklaida yra daug kuklesnė nei sintetinių aromatų.
Tema plati. Prie to paties galima būtų aptarti ir kitokius gamintojų taupymo ir reklaminio gražbyliavimo išradingumus. Odos ph bei sintetinių ir natūralių prausiklių ph skirtumus, sintetinių prausiklių žalą žmogaus odos mikrobiomui ir aplinkos biomui apskritai.
Galima būtų aptarti ir daugybę puikių, muilą praturtinančių priedų (tokių, kaip vilna, šilkas, augaliniai ekstraktai, milteliai, rūgštys...), kuriuos, nepaisant išaugančios muilo savikainos, visgi naudoja sąžiningi ir savo darbą dėl paties proceso pamilę gamintojai. Taip pat galima būtų diskutuoti apie tai, kaip dažnai ir ką prausti.
Nenorėdama labai išsiplėsti, pabaigai norėčiau pasakyti, kad nereikėtų pasiduoti ir kitam kraštutinumui, t.y. neteisinga manyti, jog natūralus muilas su žolelėmis išspręs visas jūsų odos problemas. Muilų gydomosios savybės yra marketinginis triukas. Gero muilo tikslas švelniai pašalinti nešvarumus, kuo mažiau pakenkiant odos apsauginiam sluoksniui. Pašalinus iš savo higieninės rutinos agresyvius prausiklius ir muilus, odos būklė pastebimai pagerėja. Prie kiekvieno muilo yra smulkus sudedamųjų dalių sąrašas. Toks mažomis mažomis raidelėmis. Jį, kaskart renkantis ar muilą, ar kokį kitą kosmetikos gaminį, reikėtų perskaityti ir pasidomėti, iš ko gi gaminys padarytas. Tuomet ir paaiškėja, ar iš sintetinių žaliavų, o gal jums pasisekė ir radote išties išskirtinės sudėties, gerai apgalvotą ir prabangiais priedais praturtintą gaminį. Juk visgi atsakomybė už savo sveikatą pirmiausiai tenka mums patiems. Atsakingai rinkdamiesi ne tik gerbiam save, tausojam gamtą, bet ir palaikom sąžiningus gamintojus, kurie netaupo ir nenaudoja pigiausių žaliavų, pirkėjo, sveikatos sąskaita.
Gera Patarlė
Draudžiama kopijuoti, publikuoti puslapyje esančią informacija, pateikti minėtą informaciją kitokia forma, iškreipiant jos esmę bei nenurodant informacijos šaltinio.

Komentarai