Gyvūnų savigyda vaistiniais augalais



Turintiems naminių gyvūnų tikrai yra matytas vaizdelis, kai sunegalavęs šunelis uosto pievoje esančius augalėlius ir juos su tam tikra atranka godžiai ėda. Tuomet suprantame, kad gyvūnai rūpinasi savo virškinimo gerinimu.
Laukinėje gamtoje intuityvi gyvūnų savigyda gan dažnas reiškinys. Manoma, kad stebėdami gyvūnus žmonės atrado arnikų (Arnica montana) gydomąsias savybes. Piemenys pastebėjo, jog kalninės ožkos, susižeidusios ir sunegalavusios, ieškodavo bei rupšnodavo būtent kalnines arnikas.
Zoofarmakologija yra iki šių dienų mokslininkus dominantis reiškinys. Stebimas įvairių gyvūnų elgesys panaudojant augalines (ir ne tik) žaliavas savigydai. Šimpandzės ir meškos, užpuolus žarnyno parazitams, graužia įvairias, alkaloidais turtingas, nuodingas šaknis. Norėdami sau pagelbėti gyvūnai vedini instinktų uostinėja ir ieško nuodingų augalų savigydai.
Bet šį kartą plačiau norėčiau papasakoti apie paukščius. Pavyzdžiui, varnėnai sukdami savo lizdus juos papildo įvairiais vaistiniais augalais. Aromatiniai augalai sustiprina jauniklių imuninę sistemą, sumažina bakterijų kiekį lizde. Varnėnai įgudusiai renka kraujažoles (Achillea millefolium), garšvas (Aegopodium podagaria), lankinius barščius (Heracleum sphondylium), juodujų šeivamedžių šakeles (Sambucus nigra), krūminius builius (Anthriscus sylvestris) ir baltųjų gluosnių šakeles (Salix alba). Šiuos aromatinius augalus iš lizdo pašalinus, darbštūs paukšteliai kaip mat juos atnaujindavo. Tai tik patvirtina, kad šis reiškinys nėra atsitiktinis.
Jūriniai ereliai vydami savo lizdus renkasi pajūrinių pušų (Pinus pinaster) sakingiausias šakas (tikri aromaterapeutai !). Spygliuočių fitoncidai ir sakų eteringi cheminiai junginiai ženkliai sumažina įvairių parazitų kiekį lizde ir erelio jaunikliai auga sveikesni ir stipresni.
Meksikinė sniegena gi įsigudrino savo lizdo apsaugai ir dezinfekcijai naudoti cigarečių nuorūkas. Tyrimai parodė, jog cigarečių filtrai sumažina parazitų kiekį lizduose. Tačiau ši naujovė turi savo kainą. Nors "cigaretiniai" lizdai apsaugo mažylius paukštelius nuo blusų ir kitokių kraujasiurbių parazitų, tačiau kaip ir bet kuri kita inovacija ši taip pat turi savo kainą. Nikotino cheminė intervencija pasireiškia paukštelių jauniklių žymiais DNR chromosomų pakitimais.
Šiandien naudojami vaistiniai aromatiniai augalai turi ilgą naudojimo praktiką žmonijos istorijoje. Medicininiams tikslams naudojamų augalų seniausi archeologiniai radiniai siekia 5000 metų senumo Šumerų civilizaciją. Tai yra daiktiniai farmacinio paveldo įrodymai. Tačiau niekas neabejoja, jog praktinis gydomųjų augalų panaudojimas siekia daug ankstesnius laikus. O augalų ir žmonių tarpusavio sąveika – ne vieną dešimtį tūkstančių metų. Vertinkim vaistinius augalus, naudokim teisingai ir būkim dėkingi.



Informacijos šaltiniai:
1. https://blog.nature.org/science/2016/06/20/self-medication-wildlife-style-how-birds-creatures-medicinal-plants/?fbclid=IwAR3A_v5KoERYLF9A8A-_NzZQaNm7BjNGtSGNXSNGjgn5P-05y6KiWXhyHo0
2. https://link.springer.com/chapter/10.1007%2F978-1-4614-5927-9_28
3. https://zslpublications.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1469-7998.2007.00364.x
4. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jeb.12531

Komentarai

Rašyti komentarą